Galerij

Willemke's Fotografie

The important thing is not the camera, but the eye- Alfred Eisenstaedt

Dieren fotograferen in hun natuurlijke omgeving vind ik een hele uitdaging. Je moet je verdiepen in hun wereld, je wilt ze niet verstoren door jouw aanwezigheid. Vastleggen zoals ze zijn. Daarvoor is nodig naast kennis van je camera, een flinke dosis geduld  en een snufje geluk. Wanneer het slaagt om dat ene plaatje te schieten wat je vooraf in je hoofd al hebt gemaakt, geeft dat een magisch gevoel.
Een mooi alternatief is een dierentuin of een wildpark in Duitsland bezoeken. De uitdaging in de dierentuinen/wildparken zijn de omheining van de dierenverblijven. Deze wil je eigenlijk niet in je foto.

Vroeg, heel vroeg soms, in de ochtend de wereld om je heen horen en zien ontwaken. Dit gevoel probeer ik vast te leggen in mijn foto’s die ik maak tijdens een zonsopkomst.

Zonsondergang, Moeder Natuur schildert met een prachtig kleurenpalet de lucht van geel, oranje, rood-roze, paars naar blauw. En dan verschijnen de fonkelende sterren aan de donkere hemel.Om mooie foto’s te kunnen maken hoef je niet altijd ver te reizen, Nederland is ook prachtig mooi. Dicht bij huis zijn er ook vele onderwerpen om vast te leggen, als je het maar wilt zien. Het voordeel van fotograferen in je eigen local patch (zoals ze dat met een mooi Engels woord noemen), is dat je er snel naar toe kunt. Mochten zich plotseling mooie weersomstandigheden voordoen bijvoorbeeld. Een ander voordeel is dat je een foto telkens opnieuw kunt maken als blijkt dat je bij thuiskomst op je pc ziet dat het toch niet helemaal geslaagd is.

Natuurfotografie beslaat een heleboel facetten. Je kunt er voor kiezen om een groot deel van het landschap te laten zien, of juist een klein detail. Maar je kunt ook de omgeving laten zien met zijn/haar bewoners.

Als de avond valt gaan langzaam de lichten van een stad of andere omgeving branden. Je bent in een heel ander decor beland. Om dit mooie beeld vast te kunnen leggen moet je gebruik maken van een statief of iets anders wat je camera kan ondersteunen tijdens de lange sluitertijd die daarvoor nodig is.

Terwijl wij op één oor liggen ontwaakt er een hele andere wereld in de nacht. De das, steenmarter, boommarter en bunzing zijn nachtdieren die dan tevoorschijn komen. Deze mysterieuze dieren fotograferen vergt wat voorbereiding en een flinke dosis geluk.

Reizen is voor mij het ontdekken en leren van nieuwe culturen. Andere natuur en exotische landschappen vastleggen. Naast de favoriete toeristische trekpleisters ook het onbekende willen zien.
Dwalen door smalle straatje van oude, historische binnensteden op zoek naar karakteristiek foto onderwerpen.

Is de foto mislukt of is het een vorm van creativiteit. Daar zullen de meningen over verdeeld zijn. Ik vind het in ieder geval leuk om voor de afwisseling iets anders te proberen. Onderstaande foto links is een dennenbos met er tussenin gele berken. Foto rechts zijn ook dennen en gele berken maar dan weerspiegelend in een bewegend wateroppervlak. Mijn “dansende bomen”.

Een ander vorm van creativiteit is highkey en lowkey fotografie. Dit heeft meer met techniek te maken. Over- en onderbelichten op een manier dat het niet uitgebeten lijkt.

Wat denk je van een flinke plensbui, niet in eerste instantie wat je graag wilt tijdens het fotograferen. Na een regenbui blijven er waterplassen achter waarmee je hele leuke creatieve foto’s met reflectie’s kunt maken.

Langs de randen van de dag heb je meestal zacht zonlicht hiermee kun je proberen bokeh in je foto te creëren, dit zijn kleine lichte rondjes in je achtergrond.Fladderend van de ene bloem naar de andere, drukke wezentjes die vlinders. Wil je deze fotograferen dan kun je dit het beste vroeg in de ochtend bij de eerste zonnestralen doen. Ze blijven dan zitten om hun vleugels op te warmen aan de zon.
In het voorjaar zijn er nog meer fotogenieke dieren. Neem nou de heikikker een aantal dagen per jaar kleurt deze blauw wanneer deze op de versiertoer gaat om geen blauwtje te lopen.
De slak met hun gekrulde huisje op de rug, is vooral actief naar een zomerse regenbui.
En heel vroeg in het jaar de rammelende hazen. Er wordt dan een stevig robbertje gevochten op de akkers. De langoren hebben dan minder oog voor een fotograaf die aan de slootkant ligt.

Bijzondere natuurfenomenen met je camera kunnen vangen is geweldig. Probeer dan niet de hele tijd door de lens van je camera te kijken, maar ook te genieten van het moment.
Hieronder zie je lichtgevende nachtwolken, het noorderlicht, vallende sterren en ijshaar (ook wel de baard van Koning Winter genaamd).In de herfst worden sommige bossen of lanen ‘s ochtends omgetoverd tot sprookjesachtige tafereeltjes. Door mist, herfstkleuren en zonneharpen.
Mist heeft als voordeel dat sommige storende elementen in het landschap wegvallen.
Doordat het koeler en vochtiger wordt heb je kans op zonneharpen. Wanneer de zon doorbreekt, worden de zonnestralen verstrooid door de mist en de bijna kale boomkruinen. En zo ontstaan zonneharpen, ook wel Sint-Jakobsladders genoemd.

Er ligt een uitgestrekte witte glinsterende deken voor mijn ogen. De sneeuw knispert onder mijn voeten wanneer ik er doorheen loop op zoek naar een mooie compositie. Bergachtige sneeuwlandschappen in Oostenrijk met strak blauwe luchten fotograferen is genieten. Uiteraard moet je wel je witbalans en je belichtingsmeter van je camera in de gaten houden.

Bijna on-Nederlands, maar ik sta toch echt aan de Waddenzee in het noorden van ons land wanneer ik de zonsopkomst boven het deels bevroren wad fotografeer.
Of die keer dat ik langs een krakend IJsselmeer sta op een vroege ochtend. Heel voorzichtig kruip ik dichter naar de berg kruiend ijs.
Deze plaatjes maak je niet elk jaar in Nederland, want Koning Winter weet ons niet altijd te vinden. Maar wanneer de kans zich voordoet dan moet je deze met beide handen aanpakken.Mist of nevel geven een foto een mysterieus tintje. Het is spannend, sprookjesachtig en misschien wel een beetje spooky. Kortom je wordt nieuwsgierig en blijft langer naar het beeld kijken. Het fotograferen van mist is wel een uitdaging. Meestal moet je iets overbelichten.De feestelijke decembermaand is de maand bij uitstek om creatief aan de slag te gaan met kerstverlichting.
Winterse tafereeltjes op de tafel uitgestald, camera op statief en dan even knutselen met een streng kerstlichtjes. Voor op mijn lens heb ik een sjabloon met een elastiek bevestigd van bijvoorbeeld een sneeuwvlok. En voilà de lichtjes verschijnen als sneeuwvlokken op je foto.
Of op zoek gaan naar de grootste kerstbal van Europa. Elk jaar in december is ie er weer. Overigens wel een onderwerp wat veelvuldig wordt gefotografeerd.