Galerij

Willemke's Fotografie

The important thing is not the camera, but the eye- Alfred Eisenstaedt

Dieren fotograferen in hun natuurlijke omgeving vind ik een hele uitdaging. Je moet je verdiepen in hun wereld, je wilt ze niet verstoren door jouw aanwezigheid. Vastleggen zoals ze zijn. Daarvoor is nodig naast kennis van je camera, een flinke dosis geduld  en een snufje geluk. Wanneer het slaagt om dat ene plaatjes te schieten wat je vooraf in je hoofd al had gemaakt, geeft dat een magisch gevoel.

Vroeg, heel vroeg soms, in de ochtend de wereld om je heen horen en zien ontwaken. Dit gevoel probeer ik vast te leggen in mijn foto’s die ik maak tijdens een zonsopkomst.

Zonsondergang, Moeder Natuur schildert met een prachtig kleurenpalet de lucht van geel, oranje, rood-roze, paars naar blauw. En dan verschijnen de fonkelende sterren aan de donkere hemel.Is de foto mislukt of is het een vorm van creativiteit. Daar zullen de meningen over verdeeld zijn. Ik vind het in ieder geval leuk om voor de afwisseling iets anders te proberen. Onderstaande foto links is een dennenbos met er tussenin gele berken. Foto rechts zijn ook dennen en gele berken maar dan weerspiegelend in een bewegend wateroppervlak. Mijn “dansende bomen”.Fladderend van de ene bloem naar de andere, drukke wezentjes die vlinders. Wil je deze fotograferen dan kun je dat het beste vroeg in de ochtend bij de eerste zonnestralen doen. Ze blijven dan zitten om hun vleugels op te warmen aan de zon.

Als de avond valt gaan langzaam de lichten van een stad of andere omgeving branden. Je bent in een heel ander decor beland. Om dit mooie beeld vast te kunnen leggen moet je gebruik maken van een statief of iets anders wat je camera kan ondersteunen tijdens de lange sluitertijd die daarvoor nodig is.Bijzondere natuurfenomenen met je camera kunnen vangen is geweldig. Probeer dan niet de hele tijd door de lens van je camera te kijken, maar ook te genieten van het moment.
Hieronder zie je lichtgevende nachtwolken, het noorderlicht, vallende sterren en een opkomende supermaan.Natuurfotografie beslaat een heleboel facetten. Je kunt er voor kiezen om een groot deel van het landschap te laten zien, of juist een klein detail. Maar je kunt ook de omgeving laten zien met zijn/haar bewoners.

Om mooie foto’s te kunnen maken hoef je niet altijd ver te reizen, Nederland is ook prachtig mooi. Dicht bij huis zijn er ook vele onderwerpen om vast te leggen, als je het maar wilt zien.Reizen is voor mij het ontdekken en leren van nieuwe culturen. Andere natuur en exotische landschappen vastleggen. Naast de favoriete toeristische trekpleisters ook het onbekende willen zien.

Elk seizoen heeft zijn charme. En al hebben we soms het gevoel dat we in Nederland nog maar twee seizoenen per jaar hebben.In de herfst worden sommige bossen of lanen ’s ochtends omgetoverd tot sprookjesachtige tafereeltjes. Door mist, herfstkleuren en zonneharpen.
Mist heeft als voordeel dat sommige storende elementen in het landschap wegvallen.
Doordat het koeler en vochtiger wordt heb je kans op zonneharpen. Wanneer de zon doorbreekt, worden de zonnestralen verstrooid door de mist en de bijna kale boomkruinen. En zo ontstaan zonneharpen, ook wel Sint-Jakobsladders genoemd.

Er ligt een uitgestrekte witte glinsterende deken voor mijn ogen. De sneeuw knispert onder mijn voeten wanneer ik er doorheen loop op zoek naar een mooie compositie. Bergachtige sneeuwlandschappen met strak blauwe luchten fotograferen is genieten. Uiteraard moet je wel je witbalans en je belichtingsmeter van je camera in de gaten houden.